Aday Öğrenci

Bölümümüzü Tercih Etmeyi Düşünen Değerli Öğrenciler,

Bu sayfa, Eskişehir Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü'nü sizlere tanıtmak için hazırlanmıştır. Bölüm web sayfamızdaki diğer sekmelerden bölümümüz hakkında daha detaylı bilgiye ulaşabileceğiniz gibi sorularınızla ilgili sizleri bölümümüzde ağırlamaktan her zaman mutluluk duyarız.

Aşağıdaki sosyal medya hesaplarından da bizi takip edebilirsiniz.

Hakkımızda

18 Mayıs 2018 tarihinde Eskişehir Teknik Üniversitesi'ne dahil olan Anadolu Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü ilk öğrencilerini 1994-1995 güz döneminde alarak eğitime başlamıştır. 1997-1998 öğretim yılında kısmi İngilizce (%30) eğitime geçilmiştir. Bölüm ilk mezunlarını 1998 yılında vermiştir. 1998-1999 öğretim yılında İki Eylül Kampüsüne taşınmıştır. Öğretim ve araştırma etkinlikleri 1998 yılından beri İki Eylül Kampüsü'ndeki yeni binasında sürdürülmektedir. 18 Mayıs 2018 tarihinde Eskişehir Teknik Üniversitesi'ne dahil olmuştur. Lisans eğitiminin yanı sıra Lisansüstü Eğitim Enstitüsü’nde Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı Başkanlığında, Tezli Yüksek Lisans, Çevre Yönetimi Uzaktan Öğretim Tezsiz Yüksek Lisans ve Doktora eğitimleri verilmektedir.

Çevre mühendisliği, hava, su, toprak gibi doğal kaynakların en iyi biçimde kullanılması, bunların kirlenmesine neden olan etkenlerin kaynaklarında kontrolü ve yok edilmesi, kirlenmenin yol açtığı estetik ve ekonomik kayıpların önlenerek insan sağlığına ve refahına uygun çevre koşullarının yaratılması konularında eğitim ve araştırma yapan bir mühendislik dalıdır. Çevre mühendisi unvanının kullanılmaya başlanması, 1960'lı yıllardan sonra gerçekleşmiştir. Üniversiteler akademik programlarını genişletmişler, çevre mühendisliğini ayrı bir bilim ve mühendislik dalı olarak ele almışlardır.

Son yıllarda yaşadığımız küresel iklim değişikliği ve çevresel felaketler ve her geçen gün bu felaketlere ve çevresel tahribatlara yenilerinin eklenmesi çevre mühendislerine düşen sorumluluğun giderek arttığının bir göstergesidir. Dünya Ekonomik Forumu Küresel Risk Analizi Anketi’ne göre; küresel ölçekte önümüzdeki 10 yıldaki en ciddi riskler listesinin ilk 10’unda iklim eylemi sorunları, aşırı hava olayları, biyoçeşitlilik kaybı, insanların çevreye verdiği zarar ve doğal kaynak krizleri başlıkları ile çevresel konular 5 başlıkla yer almaktadır. YÖK’ün Geleceğin Meslekleri Çalışmaları’nda da çevre mühendislerinin önemi görülmekte ve bunun yanısıra Yeşil Yakalılar, İklim Analisti, Yeşil Enerji Mühendisi, Atık Yönetici gibi yeni meslekler de öngörülmektedir.

Ulusal ve uluslararası anlamda talebin gittikçe arttığı Çevre Mühendisleri; sürdürülebilir üretim süreçleri geliştirme, döngüsel ekonomi süreçleri tasarlama, küresel iklim değişikliği, su/atıksu yönetimi için sistem tasarlama, hava kalitesi kontrol sistemleri tasarlama, atıkların değerli malzemelere ve enerjiye dönüştürülmesi ve çevreyle ilgili mevzuatın uygulanması gibi alanlarda etkin olarak görev almaktadır. Çevre Mühendisleri; Bakanlıklar, Üniversiteler, DSİ, İller Bankası, Araştırma Kurumları gibi kamu kuruluşlarında ve fabrikalar, enerji santralleri, geri dönüşüm tesisleri, danışmanlık firmaları gibi özel sektörde istihdam edilmektedirler.

 

Akreditasyon

Eskişehir Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü, MÜDEK (EUR-ACE ve International Engineering Alliance üyesi) tarafından ilk olarak 30 Eylül 2009 - 30 Eylül 2014, ikinci kez 30 Eylül 2014 - 30 Eylül 2018 ve daha sonra 30 Eylül 2018 - 30 Eylül 2022 tarihlerini kapsayacak şekilde üç dönem akredite edilmiştir. Bölümümüz, dördüncü kez 30.09.2025 tarihine kadar tekrar akredite edilmiştir.

Akademik Kadro

Bölümümüzde 20 öğretim üyesi ve 3 öğretim elemanı ile eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerimizi gerçekleştirmekteyiz.  

Bölümümüzün akademik kadrosuna buradan ulaşabilirsiniz.

Laboratuvarlarımız

Bölümümüzde Çevre Kimyası, Temel İşlemler ve Süreçler, Mikrobiyoloji alanlarındaki öğrenci laboratuvarlarımızın yanısıra; su kalitesi, hava kalitesi, katı atık yönetimi ve su/atıksu arıtımı alanlarında donanımlı araştırma laboratuvarlarında lisans/lisanüstü öğrencilerimizle birlikte araştırma faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz. Laboratuvarlarımızla ilgili daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

İletişim

estucevremuhbolumu

estu-cevre-muhendisligi-mezun

Telefon: +90 (222) 213 81 31 - 81 28