Değerli Öğrencilerimiz,
Bölümümüz 1994 yılında Anadolu Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi’nin ilk kurulan iki bölümünden birisidir. 18 Mayıs 2018 tarihinde Anadolu Üniversitesi bünyesinde bulunan Mühendislik Fakültesi’nin ayrılarak yeni kurulan Eskişehir Teknik Üniversitesi’ne aktarılmasıyla Eskişehir Teknik Üniversitesi bünyesinde çalışmalarımıza devam etmekteyiz. Şu an 19 öğretim üyesi ve 4 öğretim elemanı ile eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerimizi gerçekleştirmekteyiz. Çevre kimyası, Temel İşlemler ve Süreçler, Mikrobiyoloji alanlarındaki öğrenci laboratuvarlarımızın yanısıra; su kalitesi, hava kalitesi, katı atık yönetimi ve su/atıksu arıtımı alanlarında donanımlı araştırma laboratuvarlarında lisans/lisanüstü öğrencilerimizle birlikte araştırma faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz. Mühendislik ilkeleri ve mesleğimiz açısından önemli olduğuna inandığımız kalite çalışmaları kapsamında MÜDEK akreditasyonu ile uzun yıllardır eğitim-öğretimimizin hem kalitesini hem de ulusal/uluslararası tanınırlığımızı artırma çabasındayız.
Son yıllarda yaşadığımız küresel iklim değişikliği ve çevresel felaketler ve her geçen gün bu felaketlere ve çevresel tahribatlara yenilerinin eklenmesi çevre mühendislerine düşen sorumluluğun giderek arttığının bir göstergesidir. Dünya Ekonomik Forumu Küresel Risk Analizi Anketi’ne göre; küresel ölçekte önümüzdeki 10 yıldaki en ciddi riskler listesinin ilk 10’unda iklim eylemi sorunları, aşırı hava olayları, biyoçeşitlilik kaybı, insanların çevreye verdiği zarar ve doğal kaynak krizleri başlıkları ile çevresel konular 5 başlıkla yer almaktadır. YÖK’ün Geleceğin Meslekleri Çalışmaları’nda da çevre mühendislerinin önemi görülmekte ve bunun yanısıra Yeşil Yakalılar, İklim Analisti, Yeşil Enerji Mühendisi, Atık Yönetici gibi yeni meslekler de öngörülmektedir.
Ulusal ve uluslararası anlamda talebin gittikçe arttığı Çevre Mühendisleri; sürdürülebilir üretim süreçleri geliştirme, döngüsel ekonomi süreçleri tasarlama, küresel iklim değişikliği, su/atıksu yönetimi için sistem tasarlama, hava kalitesi kontrol sistemleri tasarlama, atıkların değerli malzemelere ve enerjiye dönüştürülmesi ve çevreyle ilgili mevzuatın uygulanması gibi alanlarda etkin olarak görev almaktadır. Çevre Mühendisleri; Bakanlıklar, Üniversiteler, DSİ, İller Bankası, Araştırma Kurumları gibi kamu kuruluşlarında ve fabrikalar, enerji santralleri, geri dönüşüm tesisleri, danışmanlık firmaları gibi özel sektörde istihdam edilmektedirler.
Profesyonel iş hayatında, sürdürülebilir ekonomik kalkınma hedeflerini gözeten ve uygulayan, araştırma ve toplumsal farkındalık programları ile toplumun refahını iyileştirebilen, ulusal ve uluslararası alanda saygın çevre mühendisleri yetiştiren bölümlerden birisi olma hedefi doğrultusunda çalışmalarımıza devam etmekteyiz. Bu hedef doğrultusunda; öğrencilerimize sunduğumuz sürekli iyileşmeye açık eğitim ve bilimsel çalışma olanakları ile çağın gerekliliklerini karşılayabilen, çevresel sorunların çözümünde mesleki etik değerlerini gözeten, disiplinlerarası iş birliği yapan, yaratıcı, yenilikçi ve bütüncül bir bakış açısına sahip profesyonel çevre liderleri yetiştirme çabasındayız.
1998 yılından itibaren mezun veren bölümümüzün kamuda ve özel sektörde mühendis/firma sahibi/araştırmacı/yönetici olarak çalışmalarını devam ettiren çok kıymetli mezunları var, onlarla gurur duyuyoruz. Bölümümüzün bir parçası olan siz öğrencilerimizin de yukarıda bahsettiğimiz hedefler doğrultusunda öncelikle iyi bir insan ve mühendis olarak görevlerinizi yapacağınız konusunda şüphemiz yok. Ülkemizi her daim bir adım öteye taşıyacak çalışmalara imza atmanızı ve yaptığınız her işi inanarak yapmanızı temenni ediyor, hem üniversite hayatınızda hem de meslek hayatınızda başarılar diliyorum.
Yolunuz hep aydınlık olsun.
Sevgi ve Selamlarımla
Aysun Özkan